Comenius

 

comenius_logo

Program Comenius spada v novo generacijo programov EU s področja vseživljenjskega učenja.

Do tega projekta nas je pripeljala dolga pot, ki se je začela s prvim pripravljalnim obiskom v Turčiji, kamor sta se leta 2007 odpravili Marjeta Lavrinšek in Martina Korošec. Tam sta spoznali učiteljico s francoske šole Bénédite Denise. Žal nismo dobili odobritve za projekt. Znova smo poskusili na pripravljalnem obisku na Poljskem, leta 2008 in projekt je bil zavrnjen zaradi pomanjkanja denarja in birokratske napake. V tretje smo poskusili  v Španiji, februarja 2009. Takrat so projekt potrdili.

Zdaj je v projektu sedem šol iz sedmih evropskih držav: Italije, Španije, Francije, Nizozemske, Švedske, Poljske in Slovenije.

Sodelovanje je namenjeno spoznavanju evropskih držav, njihovih navad in običajev, kulture … rdeča nit pa so naše pomembne, znane osebnosti, ki nas s svojo izjemnostjo bogatijo in nas označujejo.

Kot prvo osebnost smo izbrali zgodovinsko osebnost in to je na področju Slovenj Gradca zagotovo Berthold Andeški. Za naslednjo slavno osebo bomo izbirali glasbenika, potem pa še znanstvenika in pisatelja. Pogovarjamo se o »naših genijih«, zato si bodo »genije« izbrali otroci sami. Sami si bodo tudi izbrali način, kako jih predstaviti ostalim partnerjem.

Najpomembnejšo vlogo v sodelovanju imajo medsebojni obiski, na katerih se srečamo vse sodelujoče partnerske šole. Prvi tak obisk smo imeli lani novembra v Italijanskem mestu Avezzano. Tam smo se prvič srečali vsi koordinatorji posameznih šol. Še enkrat smo natančno pregledali cilje in naloge projekta, si razdelili vloge in določili datume ostalih obiskov.

Prvi obisk po Italiji je bil v Sloveniji. Na Prvi osnovni šoli v Slovenj Gradcu, kamor je prišlo 8. februarja 2010 19 učiteljev iz vseh šestih partnerskih šol in z njimi tudi 6 otrok. Otroci so bili nastanjeni pri družinah naših učencev. Obisk je bil velik dogodek, ne samo za našo šolo temveč za celotno lokalno skupnost.


Koordinatorka projekta na šoli je Božidarka Vivat.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost