Erasmus+ obisk

Učenci Prve osnovne šole Slovenj Gradec so sklepali prijateljstva z učenci iz Litve, Anglije, Poljske, Španije in Italije

Prvi teden aprila je na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec mineval v znamenju mednarodnega druženja. V okviru programa Erasmus+ smo gostili učence in učitelje partnerskih šol. Zanimiva pisana druščina nam je polepšala vsakdan. Prvi dan obiska smo se na šoli v okviru medpredmetnih povezav posvetili zdravemu načinu življenja. Naučili smo se pripraviti čičerikin namaz, pili smo sadne in zelenjavne napitke in se poučili o delovanju in uporabi defibrilatorja. Popoldan smo se igrali na sončnem šolskem travniku. Spoznali smo igro British Bulldog, ki je angleška različica našega »Črnega moža«. Povedali smo jim, da se pri nas v tej igri pravzaprav »bojimo« Črnega moža. Ko so angleži to slišali, so bili čisto pretreseni. Z našim »besedilom« se te igre v njihovem okolju sploh ne bi smeli igrati. Menili so, da bi strašili otroke, hkrati pa bi bil lahko Črni mož neprimerna oznaka za temnopolte otroke, ki obiskujejo njihove šole. Poljaki so nam potem pokazali igro mačke in miši, skakali smo italijanski ristanc in se za povrh šli še slepe miši. Otroci so se med igro zbližali in kar vidno je popuščala začetna zadržanost.

V naslednjih dneh smo si skupaj pogledali še marsikaj. Učenci so za goste pripravili vodenje po Slovenj Gradcu in jih povabili na sladoled. Na popoldanskih delavnica smo drug z drugim zaplesali tradicionalne plese. Seveda jih je najbolj navdušila naša polka z glasbo Na golici, brez katere pri nas pač ne gre. En cel dan smo namenili prelepi Sloveniji in z največjim veseljem smo vsi skupaj preplezali vseh 1272 stopnic, ki vodijo na vrh letalnice v Planici. Sprehodili so smo se še po Bledu in po centru Ljubljane. Slovenija nas je obdarila z vso svojo lepoto pomladnih barv.

Kaj kmalu so naši gostje spoznali, da smo Slovenci navdušeni pohodniki, saj so nam še komaj sledili, ko smo jih peš peljali do podružnične šole Sele-Vrhe in nazaj. Selani so nas prisrčno sprejeli. Najprej smo skupaj posneli prispevek za oddajo Šola, da se ti zrola, potem so nam odigrali še del svoje izjemne letošnje predstave Kekec v mestu.

Popoldneve so naši gostje prebili tako, da so se družili z učenci gostitelji in njihovimi družinami. Spoznavali so, kako se pri nas preživlja prosti čas. Gostitelji so svoje nove prijatelje vodili s sabo na popoldanske dejavnosti in z njimi delili svoj vsakdan. Učenci iz Anglije, ki so sicer bivali v Hostlu Slovenj Gradec, so se skoraj vsak popoldan zbrali pri eni od naših družin na zabavi. Starši so pripravljali tradicionalne in manj tradicionalne slovenske jedi, otroci pa so igrali nogomet, skakali s kolebnicami, se lovili in uživali v prelepih trenutkih sproščenega druženja.

Za konec smo v petek na kmetiji Lešnik za vsako od držav spekli še hlebec kruha in s tem še do konca očarali vse udeležence. Morda smo jih ta dan pustili predolgo lačne, ampak domišljali smo si, da je bil vendarle naš kruh tako dober, da so ga tudi tisti otroci, ki sicer niso bili preveč navdušeni nad slovensko kulinariko, z užitkom pojedli.

Zdrav duh v zdravem telesu je vodilo našega projekta in ta teden smo mu brez dvoma sledili. S šolami bomo sodelovali še dve leti in vsi se že zdaj veselimo novih doživetij, ki nas čakajo v naslednjem šolskem letu.

Božidarka Vivat

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost