»Kuku sonček, pobožaj naše planince in jih varno popelji na Koroško kraljico!«

Tako smo se v petek, 24. 5. 2024, po pouku in kosilu, s kar 16 prijavljenimi planinci in planinkami odpeljali našemu izhodišču nasproti. Do karavle Terčevo smo prispeli okoli 15.00 ure in takrat tudi začeli našo strmo pot proti Domu na Peci. S krajšimi postojankami, da smo zajeli sapo, malo popili in pojedli, smo se, okoli 17.15 ure, prebili do koče. Na koči nas je lepo pozdravila in sprejela oskrbnica doma, ki nas je takoj pogrela s skodelico toplega čaja. Sledila je delavnica in predstavitev gorske reševalne službe Črna na Koroškem. Izvedeli smo, kaj vse mora imeti s sabo gorski reševalec, preizkusili smo lahko gorsko opremo in se nasploh čudili težavnosti tega poklica. Nato smo si imeli priložnost ogledati in se razporediti v sobe.

Sledila je odlična večerja, ki nam je vsem zelo dobro teknila. Do odhoda k nočnemu počitku smo se igrali družabne igre. Medtem pa smo kar naenkrat skozi okno zagledali nekakšno temno postavo z dolgo sivo brado, krono na glavi in mečem v rokah! Nismo mogli verjeti svojim očem! Bil je sam Kralj Matjaž! Izvedeli smo, da čez dan spi v svoji votlini, ponoči pa hodi naokrog. Odločili smo se, da gremo naslednji dan zagotovo pogledati ali je še v votlini ali ne. Njegov obisk nas je zelo presenetil, tako da še dolgo nismo mogli zaspati, ker smo se spraševali ali je bil pravi Kralj Matjaž ali ne. Za lažji spanec smo poslušali krajšo pravljico, nato pa smo počasi utonili v spanec.

Naslednje jutro smo zelo hitro vstali, pospravili in spakirali svoje stvari ter se odpravili na zajtrk. Imeli smo srečo, ker smo se lahko s planincem Andrejem Mlinarjem (PD Mežica) dogovorili, da nam je najtežje nahrbtnike s tovorno žičnico odpeljal nazaj v dolino. Z vodnikom (PD Slovenj Gradec) smo se okoli 8.30 ure podali proti vrhu Pece. Veličasten trenutek smo doživeli, ko nam je vsem uspelo prit do vrha. Uživali smo v prelepih razgledih in občudovali manjše kotanje, kjer se je še vedno skrival sneg. Z varnim korakom smo sestopili z gore, se podali proti votlini Kralja Matjaža, ki je na naše presenečenje bil doma! Za dokaz smo posneli nekaj fotografij in se hitro odpravili naprej proti koči, kjer smo se še malo okrepčali, nato pa smo se v dobri uri in pol vrnili nazaj v dolino. Tam so nas že čakali trije kombiji, ki so nas odpeljali proti našemu domu. Na naš podvig smo izredno ponosni, saj smo osvojili vrh Pece!

Planinski pozdrav!

Mentorice planinskega krožka Ingrid Hovnik, Mateja Praznik in Larisa Boštjan

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost