Šolska shema

Šolska shema je nov ukrep skupne kmetijske politike in pomeni pomoč za oskrbo s sadjem in zelenjavo ter mlekom in mlečnimi izdelki v izobraževalnih ustanovah. V šolski shemi se otrokom v osnovni šoli in gojencem v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov.

Namen Šolske sheme je povečanje uživanja sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih. Prispevala naj bi k spodbujanju zdravih prehranskih navad otrok, uživanju lokalno pridelane hrane ter  omejevanju naraščanja pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke povezuje s kmetijstvom in izobražujejo o lokalnih prehranskih verigah, ekološkemu kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane.

Večinski delež financiranja za izvajanje Šolske sheme se zagotovi iz proračuna Evropske unije, preostali delež iz proračuna Republike Slovenije.

Načrt izvajanja šolske sheme

Naša šola tudi letos sodeluje v projektu Šolska shema. Razdeljevanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov bo potekalo vsaj enkrat na 14 dni, v razredih in namenskih kotičkih za šolsko shemo v avli šole.

Pri izboru sadje in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov upoštevamo Seznam kmetijskih proizvodov in živil v Šolski shemi. Otrokom tako ponujamo sveže sadje in zelenjavo ter predelano sadje in zelenjavo (npr: suho sadje, …) ter mleko in mlečne izdelke (brez dodanega sladkorja ali drugih sladil, arome, sadja, oreškov ali kakava) lokalnega porekla najbližjih dobaviteljev.

V projekt Šolska shema bomo tekom leta vključevali izobraževalne in promocijske aktivnosti za starše, učence in zaposlene.

Naši operativni cilji so:

  • spodbujanje zdravega načina življenja,
  • ozaveščanje učencev o zdravem načinu življenja,
  • seznanjanje s sezonskim sadjem in zelenjavo,
  • vključevanje ekološko pridelanih vrst sadja in zelenjave v šolsko prehrano,
  • spodbujanje porabe lokalno pridelanega sadja in zelenjave.

va osnovna šola Slovenj Gradec sodeluje v evropskem »sistemu razdeljevanja sadja v šolah« s finančno podporo Evropske skupnosti

SHEMA ŠOLSKEGA SADJA

za šolsko leto 2010/2011

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSajAGJnnhrcYoICElgmbZvBxNnNHKMVJIk6xCB_KbTP9GM7AzAxR2pFw       http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQxtxbIsGqYtDY2zuL_ulZmT84CNCI6eaUgH2aMcFL2F-hXvAP3jP_LABVf

Shema šolskega sadja je promocijski ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave.

Namen projekta je spodbujati uživanje svežega sadja in zelenjave med učenci v osnovnih šolah. S tem bi omejili naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih.

Evropska unija je prijavljenim šolam namenila določeno finančno pomoč za razdeljevanje nekaterih vrst svežega sadja in zelenjave. Ob tem pa moramo zagotoviti  spremljevalne izobraževalne in promocijske aktivnosti, ki širijo zavest o pomenu uživanja svežega sadja in zelenjave.

    

(Skupno 1.308 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost