Tradicionalni slovenski zajtrk

Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod sloganom Kruh za zajtrk – super dan. Aktivnosti v sklopu zajtrka smo na šoli začeli s prireditvijo, kjer smo razglasili zmagovalce kreativnega natečaja z naslovom od Zrna do kruha. Učenci so lahko sodelovali v likovnem, literarnem, fotografskem ali v kuharskem natečaju.

Po podelitvi in prireditvi je sledil skupen zajtrk. V prejšnjem tednu smo izvedli žrebanje in sicer kateri oddelek na predmetni stopnji bo imel zajtrk skupaj z oddelkom na razredni stopnji. V to žrebanje smo vključili tudi otroke iz oddelka vrtca, ki gostuje pri nas na šoli. Na zajtrk so bili v oddelke povabljeni tudi vsi delavci šole. Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka. V letošnjem letu je v ospredju pomen kruha kot osrednjega živila, pa tudi drugih žitnih izdelkov in žit,.

Kruh je že vsa leta, poleg mleka, masla, medu in jabolk, sestavina zajtrka. Kruh je vsakdanje in najbolj osnovno živilo, ki je tradicionalno zastopano v naši prehrani in prav je tako, saj je del prehrane, ki podpira zdravje, kar velja tudi  za žita in ostale žitne izdelke

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi, da se na ta dan otrokom in mladostnikom z raznolikimi vzgojno-izobraževalnimi dejavnostmi še posebej predstavi pomen zdravih prehranjevalnih navad, zdravega načina življenja, trajnostnega prehranjevanja, zmanjšanja odpadne hrane, kulture prehranjevanja, pomena hrane iz naše bližine – lokalne hrane ter značilne tradicionalne jedi.

Zahvaljujemo se tudi županu Tilnu Kluglerju in predstavnikom Mestne občine Slovenj Gradec, ki so se udeležili prireditve in zajtrka na naši šoli.

(Skupno 304 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost