Unesco tabor “Moč srca”

V četrtek, 22. 9. in v petek, 23. 9. 2016 je na naši šoli potekal Mirovniški festival v Slovenj Gradcu nacionalni projekt z mednarodno udeležbo, z naslovom MOČ SRCA. Pri idejnem snovanju organizacije in vsebine projekta smo zasledovali cilje medgeneracijskega povezovanja, zavedanja lastne kulturne identitete, ustvarjanja in širjenja strpnosti ter spoštovanja in sprejemanja različnih kultur. Smernice našega dela in aktivnosti so poudarjale aktualno problematiko begunstva, sprejemanje tujcev, povezanost kultur, kar podpira UNESCOV STEBER: UČITI SE, DA BI ZNALI  ŽIVETI SKUPAJ. Prijateljstvo, druženje in spoznavanje drugačnosti so vrednote, ki jih  je vredno spoštovati in razvijati. Ob tem spoznavamo drug drugega in pripomoremo k širjenju pozitivnih vrednot.

V četrtek so imeli učenci na šoli različne delavnice, področja pa so bila naslednja:

1., 2., 3. razred: SREČNI STROČKI

4., 5 razred: V ISKANJU LEPŠEGA JUTRI

6., 7. razred: PODAJMO SI ROKE – ODPRIMO SRCE

8., 9. razred: ŽIVIMO NA ISTEM PLANETU

Našim delavnicam pa so se pridružili tudi učenci gostje iz 5 šol (OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, OŠ Črna, OŠ Prevalje, Gimnazija Ravne na Koroškem in Gimnazija Slovenj Gradec), ki smo jih sprejeli v naši naravoslovni učilnici . Ob tej priliki smo tudi otvorili zunanji oder, našo učilnico na prostem, ki smo ga dokončali med poletnimi počitnicami. Za učitelje mentorje pa smo organizirali tudi okroglo mizo, v kateri so sodelovali tudi dijaki iz obeh gimnazij, vodila pa jo je ga. Mojca Čerče. V popoldanskem času so imeli učenci delavnico, v kateri so iz gline izdelovali okrasne lončke ter pekli palačinke. Popoldan so nam popestrili taborniki, plesna šola Devžej, imeli smo ples na šoli, v poznih večernih urah pa smo v naravoslovni učilnici pekli hrenovke. Učenci gosti in naši učenci gostitelji so tudi prespali na šoli.

V petek, 23. 9. 2016, pa smo v okviru projekta ENO Tree Planting posadili okrasno grmovnico v naši naravoslovni učilnici. Pridružili pa so se nam tudi učenci iz Srednje šole Pliberk, prišlo jih je kar 17 in dva učitelja. Učenci od 1. do 5. razreda so imeli športni dan s taborniki, učenci od 6. do 9. razreda pa orientacijo po našem mestu miru. Ob 11.00 smo si z našimi gosti ogledali otvoritev otroške risbe, ob 11.30 pa so učenci od 1. do 5. razreda nastopili v mestu s plesno točko, ob 12.30 pa še učenci od 6. do 9. razreda. Preživeli smo dva prekrasna dneva, mlade pa  smo popeljali skozi projekt, ki je segel v »moč srca«, kajti gojiti v svojem srcu MIR pomeni: čuditi se in spoštljivo ravnati z vsem, kar je ranljivo, občutljivo in slabotno …

(Skupno 751 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost